Austrian-Slovenian HPC Meeting 2024 – ASHPC24

Europe/Vienna
Eugenia-Schwarzwald-Saal (Seeblickhotel Grundlsee, Austria)

Eugenia-Schwarzwald-Saal

Seeblickhotel Grundlsee, Austria

Description

     

 

Austrian-Slovenian HPC Meeting 2024 – ASHPC24

ASHPC24 will take place at the Seeblickhotel Grundlsee in Austria, 10–13 June 2024, it will start with a welcome dinner on 10 June 2024, the conference program will start at 09:00 on 11 June 2024.

ASHPC24 will continue the tradition of the annual Austrian HPC Meetings, held 2015–2020, and the Austrian-Slovenian HPC Meetings, held 2021–2023: Bringing together scientists and technicians with a background and interest in supercomputing. ASHPC24 focuses on various aspects of High-Performance Computing (HPC) and provides a great opportunity to discuss HPC-related topics and present your latest results. It will also provide an overview and update on the rapidly improving HPC landscape available to European researchers.

Preliminary Timetable for ASHPC24 (pdf)

Keynote Speaker

we are happy to announce our keynote speakers for the ASHPC24:

Wolfgang Lechner
ParityOS – The operating system for quantum computers 
University of Innsbruck and Parity Quantum Computing GmbH

Jeanette Nilsson 
(industries) 
RISE Research Institutes of Sweden

Marko Robnik-Šikonja
Building large language models: HPC users' perspective 
University of Ljubljana, Faculty of Computer and Information Science

Irene Schicker
Advancements, prospects, and challenges in weather and climate prediction: the rise of machine learning 
GeoSphere Austria

Dejan Štepec
Cell Detection for the 2020s – Computational Pathology and HPC Perspective 
University of Ljubljana, Faculty of Computer and Information Science

Central European NCCs Workgroup Meeting, 10 June 2024

On Monday, 10 June 2024, in the afternoon preceding ASHPC24, there will be a Central European NCCs Workgroup Meeting (for NCC / EuroCC 2 staff only) where the National Competence Centres (NCCs) address their most challenging topics and further regional collaboration.   
 


Important Dates:

We are accepting late abstract submissions for posters only.       
Registration deadline8 March 2024

 

 

Scholarship for Students:

For the first time we offer scholarships for students of 200 €. For more information please see at the Call for Abstracts and in the Registration form or contact us.      
 


Registration
ASHPC24 (10–13 June 2024)
    • 14:00 14:30
      Central European NCCs Workgroup Meeting (for NCC / EuroCC 2 staff only) – Coffee Break 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 14:30 18:30
      Central European NCCs Workgroup Meeting (for NCC / EuroCC 2 staff only) Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 14:30
        NCCs Session A 1h 10m
      • 15:40
        Break 10m
      • 15:50
        NCCs Session B 1h 10m
      • 17:00
        Break 10m
      • 17:10
        NCCs Session C 1h 10m
      • 18:20
        Break 10m
    • 18:30 19:00
      ASHPC24 – Registration 30m Entrance / Front Desk

      Entrance / Front Desk

    • 19:00 20:30
      ASHPC24 – Welcome – Dinner 1h 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 20:30 22:00
      Welcome Reception – 10 Years of A(S)HPC & Exhibit (TBC) Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 08:30 09:00
      ASHPC24 – Registration 30m Entrance / Front Desk

      Entrance / Front Desk

    • 09:00 09:15
      WELCOME Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 09:00
        Welcome by the Program Chair 7m
        Speaker: Matej Praprotnik (National Institute of Chemistry, Slovenia)
      • 09:07
        Welcome by the Organizing Chair 7m
        Speaker: Eduard Reiter (Research Area Scientific Computing, University of Innsbruck, Austria)
    • 09:15 10:45
      ASHPC24 Session 1 Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 09:15
        KEYNOTE 1 (TBD) 45m
      • 10:00
        Contributed Talks (2–3) 45m
    • 10:45 11:15
      Coffee Break 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 11:15 13:00
      ASHPC24 Session 2 Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 11:15
        Contributed Talks (5–7) 1h 45m
    • 13:00 14:30
      Lunch 1h 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 14:30 16:00
      ASHPC24 Session 3 Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 14:30
        KEYNOTE 2 (TBD) 45m
      • 15:15
        Contributed Talks (2–3) 45m
    • 16:00 16:30
      Coffee Break 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 16:30 18:00
      ASHPC24 Session 4 Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 16:30
        Contributed Talks (4–6) 1h 30m
    • 18:00 18:30
      Break 30m ..................................

      ..................................

    • 18:30 20:00
      Dinner 1h 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 20:00 22:00
      Poster Session 1 (TBC, maybe earlier during the day) Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

    • 07:30 09:00
      Breakfast 1h 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 09:00 10:45
      ASHPC24 Session 5 Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 09:00
        KEYNOTE 3 (TBD) 45m
      • 09:45
        Contributed Talks (3–4) 1h
    • 10:45 11:15
      Coffee Break 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 11:15 13:00
      ASHPC24 Session 6 Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 11:15
        Contributed Talks (5–7) 1h 45m
    • 13:00 14:30
      Lunch 1h 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 14:30 16:00
      ASHPC24 Session 7 Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 14:30
        KEYNOTE 4 (TBD) 45m
      • 15:15
        Contributed Talks (2–3) 45m
    • 16:00 16:30
      Coffee Break 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 16:30 18:00
      ASHPC24 Session 8 Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 16:30
        Contributed Talks (4–6) 1h 30m
    • 18:00 18:30
      Break 30m ..................................

      ..................................

    • 18:30 20:00
      Dinner 1h 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 20:00 22:00
      Poster Session 2 (TBC, maybe earlier during the day) Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

    • 07:30 09:00
      Breakfast 1h 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 09:00 10:45
      ASHPC24 Session 9 Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 09:00
        KEYNOTE 5 (TBD) 45m
      • 09:45
        Contributed Talks (3–4) 1h
    • 10:45 11:15
      Coffee Break 30m Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace

    • 11:15 12:45
      ASHPC24 Session 10 Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 11:15
        Contributed Talks (4–6) 1h 30m
    • 12:45 13:00
      CLOSING Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Eugenia-Schwarzwald-Saal

      Seeblickhotel Grundlsee, Austria

      • 12:45
        ASHPC24 Closing 7m
        Speaker: Matej Praprotnik (National Institute of Chemistry, Slovenia)
      • 12:52
        ASHPC25 Announcement 7m
        Speaker: PC or OC Chair for ASHPC25
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h Restaurant / Terrace

      Restaurant / Terrace